Beroepskeuzetest

Doe werk dat je leuk vindt, dit geeft energie en betere prestaties.

In de praktijk blijkt dat een groot gedeelte van de werkende mensen met een bepaalde onvrede naar hun werk gaan. De vraag die hierbij gesteld moet worden is het waarom ? Doen de mensen iets wat ze niet willen, hebben ze moeite met het management of cultuur van het bedrijf of zijn er andere redenden aan te dragen. Een onderdeel om in ieder geval te kijken of de dingen die jou energie geven ook terug komen in je baan testen wij met een zogenaamde beroepskeuzetest.

Bij een beroepskeuzetest praten wij in ons geval als basis over de RIASEC-test, ook wel RIASOC genaamd.

Deze beroepsinteressetest is in de jaren 70 ontwikkeld door de psycholoog John. L Holland.

De gedachten van John L. Holland over het kiezen van een passend beroep zijn het uitgangspunt van vrijwel elke test voor een beroepskeuze die nu wordt gebruikt. Zijn wetenschappelijk onderbouwde theorie is dat mensen die een beroep kiezen dat bij hun persoonstype past, succesvol en tevreden zullen zijn. De test heeft dan ook als doel beroepen te vinden die passen bij de persoonlijkheid en interesses van de kandidaat. Het RIASEC-model staat voor zes verschillende typeringen waarin mensen en beroepen in te delen zijn:

Met deze theorie laten we zien dat mensen in te delen zijn naar hun zin om praktisch bezig te zijn (Praktisch), naar de behoefte om te onderzoeken (Onderzoekend), naar hun behoefte om te creëren (Creatief), naar hun wens om met mensen om te gaan (Mensgericht), naar hun behoefte te ondernemen (Ondernemend) en naar hun behoefte zich aan regels en afspraken te houden (Gestructureerd). Hiernaast maakt het model een tweede aanname en dat is dat ook beroepen/werkomgevingen in te delen zijn naar Praktisch, Onderzoekend, Creatief, Mensgericht, Ondernemend en Gestructureerd. Iedereen heeft van elke persoonstype wel een aantal eigenschappen maar de persoonstypering die het beste bij de persoon past is bepalend.

Wil jezelf een beroepskeuze test doen, klik dan hier.