Orientatie

Orientatie; bepalen van jouw positie – informatie verzamelen om tot een mening te komen.
  1. Inventariseer

Inventariseer jij jouw sterke punten voldoende ?

Zorg dat je helder hebt wie je bent en misschien nog belangrijker wat je wilt. Formuleer een aantal vragen, schrijf deze op en stel deze aan jezelf of deel deze met mensen uit jouw directe omgeving. Je bent op deze manier dus bezig om jouw wensen en behoeften te inventariseren. Vind je het lastig om zelf vragen te bedenken dan kan je misschien vooruit met een aantal van onderstaande voorbeeldvragen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vragen zoals: Welke bedrijfscultuur past bij mij? Wil ik werken bij een formeel bedrijf? Hoe belangrijk is reistijd voor mij? Is een cao belangrijk? Met welke branches en/of bedrijven heb ik een bepaalde affiniteit? Hoe belangrijk is de salariering? Werk ik graag in teamverband of individueel? En zo zijn er nog verschillende vragen te bedenken. Je zult merken dat wanneer je ze opschrijft dit inspireert tot nieuwe inzichten. Kleine aantekening hierbij is dat je best een beetje out -of-the-box mag/moet denken; dit kun je later namelijk altijd nog een beetje finetunen.

2. Welke hulpmiddelen

Hulp nodig bij jouw zoektocht naar een passende baan?

Bij een van onze eerdere tips gaven wij al aan dat er genoeg hulpmiddelen zijn om jou te helpen bij jouw zoektocht. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een carrierebeurs maar dichterbij is er ook vaak genoeg hulp te vinden. Praat eens met vrienden, familie of mensen binnen jouw netwerk. Stel ze de vraag hoe ze jouw zien, binnen welke branche ze jou vinden passen. Je zal verrast worden door deze exercitie.

Uiteraard is het ook belangrijk om te gaan kijken bij wat voor soort bedrijf je wilt komen te werken; wordt het een internationaal bedrijf of een wat kleiner nationaal bedrijf? Kijk in deze fase niet direct naar de locatie of haalbaarheid. Het gaat erom dat je een gevoel krijgt bij de verschillende soorten bedrijven. Maak vanuit deze stap een lijst met redenen waarom je juist wel en juist niet wilt werken bij deze bedrijven. Doe dit per bedrijf; als je klaar bent vergelijk dan de bedrijven met elkaar. Wat zijn de overeenkomsten?

3. Test je zelf

Wie ben je, wat kan je en belangrijker wat wil jij?

Om jouw eigen onderzoek kracht bij te zetten kan je een aantal algemene testen doen zodat je weet of je goed op weg bent. Zo kun je bijvoorbeeld een beroepskeuzetest en/of persoonlijkheidstest doen. Wij, net zoals veel HR-managers, maken veelal gebruik van de zogenoemde RIASEC test als beroepskeuzetest en van de BIG5 test als persoonlijkheidstest. Wanneer je de uitslagen van deze testen hebt dan adviseren wij je om deze naast de uitkomsten van jouw eigen onderzoek(en) te leggen.

Ook hier zal je mogelijkerwijs verrast worden en zal je jezelf beetje bij beetje beter leren kennen.

4. Neem de tijd

Neem de tijd om jezelf te orienteren.

TIJD is vaak onze grootste vijand en zeker omdat tegenwoordig alles snel en sneller moet. Mensen die iets aan je vragen hadden de informatie graag al gisteren van je gehad. Zorg er echter voor dat je een stap op de plaats neemt en je voor dergelijke zaken de tijd neemt. Niemand is erbij gebaat als je na een aantal maanden tot de conclusie komt dat je niet op de juiste plek zit en je weer van voor af aan kan en moet beginnen. Neem je tijd.