Motivatiebrief

Motivatiebrief; Een brief die je schrijft aan een potentiële werkgever om te vertellen waarom je graag voor dit bedrijf wilt werken. Het beschrijft letterlijk jouw motivatie om te solliciteren.
  1. Opbouw

Hoe maak je een goede sollicitatiebrief?

Begin je motivatiebrief met een goede aanhef, zorg ervoor dat je weet aan wie de brief gericht moet worden. Is het een formeel of een minder formeel bedrijf dan maak je onderscheid tussen geachte of beste.

Je eerste alinea is essentieel dus zorg voor een goede openingszin. Waarom is je oog juist op deze vacature gevallen? Wat zou je bij het bedrijf wilt bereiken? Wees creatief en origineel want dat triggert.

In de volgende alinea kun je iets over jezelf vertellen: Wat doe je? Waar ben je goed in en waarom ben jij juist geschikt voor deze baan? Je kunt in deze alinea ook aangeven wat je nog wilt leren zowel binnen het bedrijf als hoe jij persoonlijk nog kunt groeien.

In de laatste alinea sluit je de brief op de juiste manier af. Geef aan dat je je cv bijgevoegd hebt en dat je zowel je cv als je motivatiebrief in een gesprek wilt toelichten.

2. Inhoud

Wat zet je wel en wat zet je niet in jouw sollicitatiebrief.

Geef duidelijk aan waarom een bedrijf jou moet kiezen voor deze functie. Eigenlijk is dit niets meer dan jezelf voorstellen. Wees eerlijk en benoem je sterke eigenschappen, maar let op dat je niet gaat opscheppen. Vergeet niet dat HR-mensen honderden brieven voorbij zien komen en de opscheppers halen ze er zo uit.

Geef aan wat je bereikt hebt en waar je trots op bent; toon passie en laat ze zo merken dat je gemotiveerd bent. Formuleer je brief positief en toekomstgericht en onderbouw je brief met feiten.

Uiteraard vindt elk bedrijf het fijn om te lezen wat jouw toekomstbeeld binnen het bedrijf is, waarin jij wilt groeien en wat je denkt voor het bedrijf te kunnen betekenen. Afhankelijk van de functie adviseren wij dit erin te vermelden.

3. Bedrijf

Zorg voor genoeg achtergrondinfo bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Je schrijft een motivatiebrief met het doel om bij een bedrijf te komen werken; dus zorg ervoor dat je voordat je aan de brief begint;
-Je goed geinformeerd bent over het bedrijf.
-Wat doen ze precies?
-Waar doen ze dit?
-Hoeveel mensen zijn er werkzaam?
-Wat zijn de producten en diensten die ze produceren?
-Hoe is het bedrijf opgebouwd?
-Zijn er persberichten over het bedrijf te vinden?Maar je kan ook voor bepaalde functies denken aan financiele gegevens zoals omzet/winst en/of jaarcijfers.
Is er een businessplan voorhanden waarin je de toekomstplannen alvast kunt bekijken?
Maak er absoluut geen rechercheonderzoek van,  maar zorg er dus wel voor dat je goed geinformeerd bent. Je zult merken dat het schrijven van een brief dan een stuk eenvoudiger gaat en je beter kunt onderbouwen waarom jij geschikt zou zijn voor deze functie.

4. Nakijken

Laat jouw motivatiebrief controleren

Wanneer je klaar bent met je motivatiebrief laat hem dan aan je omgeving lezen zodat zij misschien nog bepaalde aanvullingen kunnen geven. Ook is het heel belangrijk om je brief goed na te kijken op spelfouten en zinsopbouw. Het komt namelijk zeer onprofessioneel over als een brief vol met spelfouten staat. Check de tekst met een spellingcontrole en laat de brief door 1 of meerdere personen even nakijken.