Opvolging

Opvolging; Opvolgen heeft verschillende betekenisnuances, van ‘het verder toezicht houden op’ tot ‘het verder behandelen van’. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn bijvoorbeeld verder behandelen, controleren, een follow-up geven aan, toezicht houden op de voortgang (van een proces), de voortgang bewaken, monitoren, volgen.
  1. Bedrijf

Wat moet je niet vergeten nadat je het sollicitatiegesprek hebt gehad.

Vraag altijd tijdens de afsluiting van je sollicitatiegesprek wanneer je iets van het bedrijf zal horen en hoe de sollicitatieprocedure verder zal verlopen. Vraag na je gesprek om de contactgegevens van de persoon in kwestie waar je het gesprek mee hebt gehad. Het is namelijk verstandig om een bedankmail te sturen na je sollicitatiegesprek. Vertel hierin dat je het een fijn gesprek hebt gevonden en dat je nu een beter beeld hebt gekregen van de functie en het bedrijf. Je laat op deze manier een goede indruk achter bij de persoon waar je het gesprek mee hebt gehad en ze zullen je niet snel vergeten.

2. Terugkoppeling

Wat moet je doen als je gesolliciteerd hebt en je hoort maar niets.

Heb je na een week nog geen terugkoppeling vanuit het bedrijf gehad? Bel het bedrijf gerust op en vraag om een update. Dit laat zien dat je nog steeds geinteresseerd bent in de functie. Bel niet vaker dan een keer in de week. Als een bedrijf je uitnodigt voor een tweede gesprek, reageer dan direct. Laat ze niet te lang wachten op een reactie. Dit komt minder professioneel over en geeft de indruk dat je niet enthousiast bent. Het is handig om via hetzelfde medium te reageren als waarmee zij contact met jou hebben opgenomen. Hebben ze jou laten weten via de mail dat je op een tweede gesprek mag komen, mail ze terug! Hebben ze jou gebeld maar was je net te laat met opnemen, bel ze direct terug als je in de gelegenheid bent.

3. Notitie

Noteer wat er besproken is tijdens een sollicitatiegesprek zodat je daar op terug kan vallen

Vat hetgeen besproken is samen en schrijf het op, zo kun je de belangrijkste punten onthouden voor eventueel een tweede gesprek. Stel je krijgt de baan niet dan kun je ook altijd nog terugkijken op je notities en voor een volgend sollicitatiegesprek je vragen en antwoorden wat bijschaven.

4. Wachten

Sollicitaties: Wed niet op 1 paard.

Uiteraard gaan we in de tussentijd dat je wacht op de uitslag van een sollicitatiegesprek niet achteroverleunen, maar gaan direct door met solliciteren. Spreid je kansen en zorg dat je actief om je heen blijft kijken naar potentiele banen die bij jou passen. Gebruik de ervaring van de vorige sollicitaties.

5. Verlossende woord

Hoe om te gaan als je hoort dat je de baan niet hebt gekregen.

Eindelijk belt het bedrijf op. Helaas is het minder goed nieuws dan je had gehoopt. Ze hebben een andere kandidaat gevonden die beter binnen het bedrijf en/of functie past. Het is belangrijk dat je ze bedankt voor de kans die je hebt gekregen en helderheid krijgt in het feit waarom ze niet voor jou hebben gekozen. Noteer dit zodat je voor je volgende sollicitatiegesprek op deze punten kunt letten. Voor meer informatie kijk ook onze tips voor aangenomen/afgewezen.