Sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een gesprek in het kader van een sollicitatie, tussen een sollicitant en een of meer vertegenwoordigers van het bedrijf dat een vacature heeft. Bij sollicitatiegesprekken is bij grotere bedrijven vaak iemand van Human Resources aanwezig.
  1. Voorbereiding

Het sollicitatiegesprek. Wat is een goede voorbereiding?

Zorg dat je weet en onthoudt met wie je een gesprek hebt. Kleed je representatief en zorg ervoor dat je een kwartier eerder aanwezig bent dan de afgesproken tijd.  Je zal merken dat er altijd wat spanning in je lichaam aanwezig is en zodoende kan je nog even naar de wc gaan of kan je nog wat vragen/aantekeningen noteren voor het gesprek begint.

Hiernaast is het ook prettig dat je alvast een beetje rond kan kijken en de sfeer van het bedrijf zodoende kan proeven. Vergeet je cv en je motivatiebrief niet, waarschijnlijk hebben ze deze bij het bedrijf ook netjes uitgeprint, maar zo kun je zelf ook nog even meekijken met wat jij genoteerd hebt in je cv en motivatiebrief. Neem pen en papier mee zodat je aantekeningen kunt maken, dit komt gemotiveerd over maar voor jezelf is het ook een stuk makkelijker om later nog eens je aantekeningen terug te kunnen lezen.

2. Eerste indruk

Sollicitatiegesprek doe je met een glimlach

Gooi je glimlach in de strijd. Het is beslist geen straf om te lachen en het zorgt voor een stukje ontspanning. Wees altijd beleefd, stel je netjes voor, geef een goede handdruk en schat in hoe je je gesprekspartner aan kunt spreken. Arrogantie is een no-go, maar een beetje zelfvertrouwen en het gevoel geven dat je rustig het gesprek in gaat, zal het gesprek soepeler laten verlopen. Dat is ook prettig voor jezelf.

Laat zien dat je een actieve houding hebt, maar laat ook zien dat je goed kunt luisteren. Plaats alsjeblieft geen hand onder je kin en zak ook niet onderuit op je stoel. Dit komt zeer ongeinteresseerd over en dat wil je beslist tijdens een eerste kennismaking niet uitstralen. Wat je hier nu leest klinkt allemaal zeer vanzelfsprekend maar het blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk te zijn.

Als laatste wees eerlijk tijdens het gesprek;  ook dit lijkt vanzelfsprekend maar soms heb je toch de neiging om sommige zaken net iets meer aan te dikken.

3. Vragen

Wat voor vragen kan ik verwachten bij een sollicitatiegesprek?

Wat voor moeilijke vragen gaan er dit keer gesteld worden?. Waar sta jij over 5 jaar? Waarom wil je nu precies bij dit bedrijf werken? Wat zijn jouw beste eigenschappen? Hoe denk jij het verschil te kunnen maken binnen het bedrijf? En zo zijn er nog legio vragen te bedenken? De meeste vragen zijn uiteindelijk niet zo moeilijk als je er vooraf even over nagedacht hebt.

Op internet zijn honderden vragen te vinden. Lees er eens een paar door en probeer daar een passend antwoord op te vinden; schrijf ze uit zodat je er beter over nadenkt en onthoudt. Voor wat betreft jouw goede en minder goede eigenschappen. Waarschijnlijk weet je de meeste al, maar vraag het eens aan je omgeving. Vaak zien zij meer dan je denkt. Vind je het lastig om zulke zaken aan je omgeving te vragen,  dan zijn er altijd persoonlijkheidstesten die aan de hand van vragen jouw betere maar ook mindere eigenschappen in kaart kunnen brengen.

Zijn er vragen tijdens het gesprek zoals waarom jij een team-player zou zijn of kom met voorbeelden uit het verleden. Wanneer heb jij eerder in een team gewerkt en wat was jouw rol binnen het team? Hoever gingen jouw verantwoordelijkheden en wanneer draag je het over aan iemand die meer kennis heeft van een bepaald onderwerp?

We hebben het nu gehad over de vragen die je kunt krijgen, maar het is ook belangrijk dat je zelf vragen stelt. Aan welke vragen kan je denken zonder dat ze overbodig zijn of al in het gesprek besproken zijn? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je bepaalde begeleiding krijgt, dan kun je vragen op welke manier het bedrijf personeel begeleidt. Zijn er momenten dat je met je collega’s om de tafel gaat zitten of wordt de begeleiding een op een gegeven? Vind je echter ontwikkeling belangrijk, dan kun je de vraag stellen, hoe kan ik mijzelf ontwikkelen binnen jullie bedrijf, is er een mogelijkheid om in de toekomst ook cursussen te volgen vanuit jullie bedrijf, etc.

Vragen die je over het algemeen beter niet kunt stellen in het eerste gesprek zijn bijvoorbeeld vragen over salaris. Natuurlijk begrijpen wij dat salaris zeker iets belangrijks is, maar het moet natuurlijk niet zo overkomen dat je het alleen voor het geld doet. Beginnen ze zelf over je salaris binnen je functie dan kun je hier natuurlijk wel vragen over stellen.

4. Kleding

Wat moet ik aan naar een sollicitatiegesprek

Waar moet je nu echt op letten als het gaat om je kleding tijdens een sollicitatiegesprek? Bedrijven vinden het belangrijk dat je je verdiept in de bedrijfscultuur. Dat betekent dat je dus ook precies weet of het bedrijf formeel, informeel of er een beetje tussenin zit. Ze willen dat je er verzorgd uitziet en dat je goed over je sollicitatie hebt nagedacht. Nu is de vraag wat is dan formeel, informeel of een beetje ertussenin?

Kom je bij een jong bedrijf terecht en geven ze aan dat je lekker jezelf mag zijn, dan kun je ervan uitgaan dat je je informeel kan kleden. Dit houdt in dat je in je spijkerbroek en een sweater of T-shirt kan aankomen.

Als je niet zeker weet of een bedrijf formeel is of juist informeel, ga dan voor de semi-formele kledingstijl. Trek een overhemd of een jurkje aan en combineer deze met semi nette schoenen.

En als laatste de formele keuze voor je kledingstijl. Dit is een representatieve outfit voor bijvoorbeeld je sollicitatie bij bedrijven als een bank, de functie accountmanager of advocatenkantoren. Deze outfit voor dergelijke functies zijn wat stijfjes maar de formele bedrijven worden heel blij als je aankomt in een (mantel)pak met mooie nette schoenen of hakken.

Twijfel je nog steeds, kijk dan eens op de bedrijfspagina op Facebook, Instagram of ander sociale media, hier zie je vaak foto’s staan van uitjes/kantoor etc.