Curriculum vitae
-
- Opmaak
Heb jij een overzichtelijke CV?
Zorg dat je cv een duidelijke lay-out heeft. Voor elk bedrijf dat jouw cv onder ogen krijgt, is het prettig dat ze in een oogopslag zien wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je wilt. Vermijd daarom lappen tekst en houd het kort en krachtig.
Om je cv overzichtelijk te houden kun je gebruik maken van witvlaktes, kopjes en verschillende kleuren om de informatie te scheiden. Hiernaast adviseren wij altijd om een foto of link naar een video te plaatsen. Dit is uiteraard niet verplicht; maar zo kan een bedrijf jou altijd beter onthouden, aangezien ze er dan een gezicht bij hebben.
2. Contactgegevens
Profileer jezelf op een goede wijze bij het schrijven van een CV
Dit is iets waar heel veel mensen snel doorheen lopen, want je contactgegevens zijn geen dingen waar je heel lang bij stil blijft staan. Toch kun je hier al een streepje voor krijgen als een bedrijf je cv ziet. Heb je bijvoorbeeld een portfolio website, zet deze er beslist bij. Heb je een linkedIn account of ben je mogelijk bedrijf gerelateerd op Instagram actief, zet dit dan ook bij je contactgegevens.
Hiernaast kan je nog denken aan het vermelden van het feit dat je een (bepaald) rijbewijs hebt. Als laatste is het denk ik nog wel van belang dat je even nadenkt over het door jouw vermelde mailadres; zorg ervoor dat dit wel een bepaalde professionaliteit uitstraalt.
3. Jezelf voorstellen
Hoe stel jij je voor op je CV?
Hoe kan jij jouw cv er echt uit laten springen? Begin je cv met een kort persoonlijk stukje. Neem hier even de tijd voor! Probeer jezelf op een originele en beknopte wijze voor te stellen, maar kopieer dit niet vanuit je sollicitatiebrief. Dit kopje is erg belangrijk omdat een cv op deze manier meer wordt dan alleen een document met diploma’s en werkervaring.
4. Werkervaring
Hou je CV beknopt
Werkervaring is wel een van de belangrijkste dingen die vermeld moeten worden op je cv; want waar kijkt een bedrijf of een recruiter anders naar? Toch is het belangrijk dat je niet al je bijbaantjes – waar je misschien 4 maanden hebt gewerkt – op je cv zet. Zo krijg je een enorme lijst die niet relevant is. Probeer voor jezelf te filteren wat wel en niet relevant is. Stel je solliciteert naar een baan als horecamanager dan is het wel relevant dat je eventuele bijbaantjes in de horeca wel noteert.
5. Opleiding
Zorg voor een goede volgorde op je CV
Begin met je middelbareschooldiploma: zet deze ook van het heden naar verleden. Vergeet er niet bij te vermelden of je het diploma ook daadwerkelijk hebt gehaald. Heb jij ooit een scriptie of een belangrijke minor gevolgd dan is dit ook zeker de moeite waard om te noteren.
6. Inhoud
Is jouw CV bullet-proof?
Wat zet je wel en wat zet je niet in je cv? Bedrijven en arbeidsbemiddelaars vinden het fijn om te kunnen lezen wat jouw vaardigheden zijn. Verwerk deze in een apart kopje, zodat je in een oogopslag kunt zien wat jij in je mars hebt. Maak gebruik van omgekeerde chronologie; dit houdt in dat je begint met je huidige of laatste werkgever. Werk vanuit hier terug naar het verleden. Houd zoals eerder gezegd je cv beknopt en maak er geen heel boekwerk van. Dit vinden bedrijven niet prettig. Schrijf maximaal 1 a 2 pagina’s. Dit is ruim voldoende om al je belangrijke zaken te vermelden.
7. Versturen
Welke bestandsformaat moet ik kiezen voor mijn cv?
Houd bij het versturen van je cv rekening met het bestandsformaat. Gebruik hiervoor het pdf-formaat want je wilt dat iedereen jouw cv leest en bekijkt zoals jij hem op hebt gemaakt. Elk bedrijf en/of arbeidsbemiddelaar kent deze opmaak. Verstuur je hem eventueel als een Word document dan kan de opmaak per computer verschillen. Dit is uiteraard zonde van alle energie en tijd die je in je cv hebt gestopt; daarom de tip: Speel op safe en maak er een pdf-bestand van.